Vinterbaderåd

Vinterbaderåd

rådet for større badesikkerhed

Pas på dig selv

Vinterbadning er chokterapi. Kroppen nedkøles ekstremt hurtigt, og blodkarrene trækker sig sammen. For at håndtere kuldechokket udsender hjernen en cocktail af endorfiner og adrenalin i blodet. Det er det, der giver os velvære i store mængder.

Men INDEN du kaster dig i den kolde vand, så læs grundigt de 8 vinterbaderåd!

 

8 vinterbaderåd

Vinterbaderådene kommer fra Rådet for større Badesikkerhed. Læs dem grundigt INDEN du går i vandet på en kølig vinterdag!

1. Tjek badeforhold og kend redningsudstyret

Hold øje med vejret. Tjek vejret på www.dmi.dk og badevandskvaliteten på www.badevand.dk .

2. Pas på is på trappe og bro

Hold trappe og bro fri for is. Et fald kan have katastrofale følger.

3. Sænk kroppen roligt ned i vandet

Spring aldrig i på hovedet. Gå aldrig direkte fra saunaen og i iskoldt vand. Hvis der går ca. 1 minut vil du være kølet så meget af, at temperaturforskellen kun vil medføre en mindre blodtryksstigning. Tests har vist, at jo større temperaturforskel der er fra saunaen og det iskolde vand, jo større er risikoen for en alvorlig blodtryksstigning.

4. Bad aldrig alene

Bad sammen og gå op sammen. Bad helst mindst 3 personer sammen, så én kan hjælpe den tilskadekomne og én kan hente hjælp. Hvis en person bliver dårlig i vandet og skal hjælpes op, vil én hjælper sjældent være tilstrækkelig. Erfaringer viser, at der skal 4 personer til at hjælpe en person på et spineboard op af vandet.

NÅR DU ER I VANDET

5. Træk vejret roligt

Hvis du trækker vejret for hurtigt, hyperventilere, vil det kunne medføre at du besvimer i vandet.

Hvis du bliver dårlig, får et ildebefindende o.l. der betyder, at du har behov for andres hjælp, er tiden en kritisk faktor, fordi alle i vandet kun har et begrænset aktivt tidsrum at kunne agere i i det kolde vand. Overlæge Bo Belhage har gennemført forsøg der viste, at 2 ud af 16 forsøgspersoner besvimede i det kolde vand i løbet af bare 20 sek. Årsagen var hyperventilation.

6. Hold øje med hinanden

Dem man har hilst på inden man går i vandet, dem holder man øje med når man er i vandet.

Giv øjeblikkeligt signal til de andre, hvis du pludselig føler dig dårlig.

Råb eller plask med armene. Undgå at gribe fat i de andre, hvis du er ved at falde.

7. Hold dig tæt ved trappe eller opgang

Kom ikke længere væk fra stigen/opgangen end du kan nå den i få tag.

Badning varer ofte mellem 10 – 30 sek. Bader du i mere end 2 min. kan det kolde vand bevirke at kræfterne og følelsen i fingre og tær reduceres mærkbart og det kan blive et problem selv at kunne kravle op af stigen eller trappen.

8. Svøm aldrig under isen

Man kan ikke undervandssvømme så langt i iskoldt vand, som man kan i tempereret vand. Kulden kræver hyppigere vejrtrækning.

Sne på Badet
Her er ingenting at se.